Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Binnenlandexcursie (afgelast)

1 oktober 2020 @ 11:00 - 16:00

Tijdens het midden van het Holoceen was de kustlijn in Noord-Holland niet geheel gesloten. Zo liep het nu zo Amsterdamse IJ richting het noorden en mondde uit in de Noordzee bij Castricum; het Oer-IJ. De getijden hadden sterke invloed op dit prachtig stukje natuur. Het heeft er waarschijnlijk ongeveer hetzelfde uitgezien als de Slufter op Texel nu. Tegenwoordig stroomt de rivier niet meer en is het Oer-IJ grotendeels verborgen onder het hedendaagse landschap, maar nog steeds is het Oer-IJ zichtbaar in het landschap.
Het gebied is al sinds de late IJzertijd bewoond geweest. Op de lagere delen in het estuarium kon het vee rondlopen, terwijl op de hogere gebieden goed geakkerd en gewoond kon worden. Het gebied is daarom rijk aan archeologische vondsten. De Romeinen hebben forten langs het Oer-IJ gebouwd en het is lange tijd een belangrijke waterweg geweest voor de handel. In de Middeleeuwen zijn er ook veel kastelen in deze regio gebouwd.
Op donderdag 1 oktober om 11.00 uur worden wij in Castricum verwacht, waar we eerst door het archeologisch museum “Het Huis van Hilde” een rondleiding krijgen. Vervolgens verzorgt de BBC een lunch en zullen we ‘s middags een wandelexcursie doen door de duinen bij Castricum. Oftewel, een dagje uit in de natuur met GeoVUsie met lunch voor maar 0 euro!
Schrijf je in via: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSe4To8PzMY3XR…/viewform

Gegevens

Datum:
1 oktober 2020
Tijd:
11:00 - 16:00