Rijkstraineeprogramma
- Bedrijf
- Rijksoverheid
- Type
- Trainee
- Locatie
- Overal (>5 locaties in NL)
- Branche / Vakgebied
- Overig, Traineeship
- Vereiste taal
- Engels, Nederlands
- Website
- https://www.werkenvoornederland.nl/starters/traineeships/het-rijkstraineeprogramma
Omschrijving
Ons land in jouw handen... als rijkstrainee
Heb jij recent je wo-master en/of hbo-bachelor afgerond of ga je binnenkort afstuderen, en ben je klaar voor een betekenisvolle carrière? Dan is het Rijkstraineeprogramma (RTP) jouw perfecte springplank. Na je traineeship kan je bij de Rijksoverheid op tal van plekken aan de slag.
Als rijkstrainee werk je mee aan een duurzaam, veilig, ondernemend en gezond Nederland. Je draagt bij aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken, zoals asiel en migratie, wonen en bouwen. Ontdek op welk terrein jij uitblinkt. Of het nu gaat over thema’s als betaalbare zorg, veiligheid op straat of goed onderwijs: je doet waardevolle ervaringen op met beleid, uitvoering én toezicht. Zo help je mee om de kloof tussen beleid en uitvoering te verkleinen.
Wat verandert er?
Om in te kunnen spelen op actualiteiten en politieke accenten zal het Rijkstraineeprogramma de richting wat veranderen en accenten in het programma verleggen.
- Je gaat tenminste 1 keer aan het werk op een werkplek; bij een medeoverheid of partnerorganisatie waar actuele maatschappelijke vraagstukken spelen. Daar maak je kennis met de leefwereld buiten het ministerie: onze samenleving. Burgers, werknemers, ondernemers en mede publieke dienstverleners. Het geeft je inzicht in de praktische uitwerking van het werk van de Rijksoverheid. Zo leer je nóg beter te werken aan maatschappelijke opgaven vanuit verschillende perspectieven. Voorbeelden van werkplekken: provincies, gemeenten, waterschappen, Hoge Colleges van Staat en Adviesorganen. Maar ook partners in domeinen als zorg, onderwijs, infrastructuur, werkgelegenheid/arbeidsmarkt (zoals de Onderwijsraad bijvoorbeeld).
- Tijdens je traineeperiode werk je nog op maximaal 2 beleidsplekken. Je gaat op ten minste 1 andere plek dan beleid aan de slag. Zo ervaar je nog concreter welke impact beleid heeft op de burger.
- Tijdens de 2 jaar werk je op 4 verschillende werkplekken. Zo maak je kennis met de veelzijdigheid van het werken bij de Rijksoverheid. Je doet zoveel mogelijk verschillende werkervaring op, bij verschillende rijksorganisaties en partners én je draagt bij aan de meest uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken.
- Buitenlandplekken bij het RTP zijn voornamelijk in Brussel. De relatie Europa-Nederland is en blijft belangrijk.
Jouw profiel
- Je hebt een hbo-bachelor of hbo-master, wo-masterdiploma, promotie (PhD)
- of postdoctoraal. Het maakt niet uit welke studie(richting).
- Je bent afgestudeerd tussen 1 sept 2023 en 1 sept 2025.
- Je bent op de hoogte van actuele maatschappelijke vraagstukken.
- Je bent proactief, leergierig, en neemt initiatief.
- Je bent een teamspeler en kunt goed communiceren.
- Je bent flexibel en kunt omgaan met veranderende situaties.
Wat kun je verwachten?
- In 2025 zijn er ongeveer 140 traineeplaatsen voor hbo’ers en wo’ers.
- Tijdens het programma van 2 jaar werk je op 3 á 4 verschillende werkplekken bij verschillende overheidsorganisaties.
- Deze werkplekken zijn onder andere bij een ministerie, maar kunnen ook bij provincies, gemeenten, of waterschappen zijn. In domeinen als zorg, onderwijs en arbeidsmarkt.
- Buitenlandplekken bij het RTP zijn voornamelijk in Brussel.
- Je ontwikkelt je tot een breed inzetbare medewerker door in verschillende rollen te werken.
Dit krijg je van ons
- Een contract voor 32 of 36 uur per week – net wat jij wilt.
- Direct een goed salaris: je start met ruim € 3.000 bruto per maand (schaal 10, trede 0) en goede arbeidsvoorwaarden.
- Vakantiegeld, eindejaarsuitkering én een Individueel Keuzebudget (IKB), waarmee je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstelt. Van meer verlofuren tot extra inkomsten.
- Concrete opdrachten met een kop en een staart.
- Veel aandacht voor talentontwikkeling.
- In korte tijd een groot netwerk dat je kunt gebruiken voor vervolgstappen in je carrière.
- Hulp bij het vinden van een passende baan na het traineeprogramma. Bij goed functioneren kun je sowieso rekenen op een aantrekkelijk aanbod van je eigen ministerie.
Wij bouwen aan een inclusieve organisatie waar iedereen welkom is. Met jouw inzicht en perspectief willen we de denkkracht én maatschappelijke impact van de Rijksoverheid vergroten.
De sollicitatie
Solliciteren is mogelijk vanaf donderdag 27 maart 2025 09.00 uur tot donderdag 10 april 12.00 uur. Om rijkstrainee te worden moet je eerst het selectieproces succesvol doorlopen.
Nog inhoudelijke vragen over het Rijkstraineeprogramma?
Bezoek onze website en/of neem contact op met rijkstrainee@rijksoverheid.nl.